Peter van Kempen    Lichtarchitect

 • Voorpagina 0000
 • Verlichting Oude IJsselbrug Zutphen 2018
 • verlichtingsplan woonhuis 2018
 • Voorlopig Ontwerp Illuminatie herinrichting Leeuwterrein 2017
 • Illuminatie Bonnefantenmuseum 2018
 • Illuminatie / verlichtingsplan Bus Terminal Leische Rijn 2017
 • Verlichtingsplan Woonhuis Geldrop 2017
 • verlichtingsplan congrescentrum Zandkamer 2 2017
 • Illuminatie / verlichtingsplan Gemeentehuis Vaals 2016
 • Verlichtingsplan tuin Woonhuis 's-Hertogenbosch 2016
 • illuminate NS Station Haarlem 2016
 • illuminatie Anton & Gerard Srtijp-S 2013  

  Sleutelbegrippen in dit lichtontwerp zijn: rust en subtiliteit, dienstbaarheid aan de architectuur en cohesie met het overkoepelende licht- plan voor Strijp-S.Het lichtontwerp voor Anton en Gerard be- helst de illuminatie van vier trapportalen, liften, gevels, onderdoorgangen en daktuinen. In alle gevallen is sprake van neutraal / warmwit licht. Niet minder markant is de ovale uitsparing in de eerste verdieping – en hoger – van gebouw Anton, die vanaf de begane grond zichtbaar is. Deze ellips biedt ruimte aan de trappen. Strijklicht accentueert zowel deze trappen als de uitsparing. Verder kent gebouw Gerard schellen, die vanuit het maaiveld worden aangestraald. Hier zijn ook de vides aangelicht. Tot slot tonen de liftschachten een majeure maar beheerste ingreep. Zowel pal onder de daklijn als vlak boven de ingangspartij rondom elke liftschacht komen LED-lijnen die in- en uitfaden en een ingetogen lichtspel creeren. Het verloop en de frequentie hiervan zijn variabel instelbaar.

  Zie ook : Light-S

 • Illuminatie verlichtingsplan Sint Nicolaas Kerk Meijel 2015  

  Verlichtingsplan voor De Sint Nicolaas Kerk te Meijel

  De  beroemde Limburgse architect Frits Peutz  (1896–1974) heeft het ontwerp voor de Sint Nicolaas kerk getekend in periode van 1950 – 1952. Peutz ontwierp een uit baksteen en mergel opgetrokken hallenkerk met 900 zitplaatsen. De vormgeving was traditioneel. Peutz liet zich inspireren door de traditionele Zuid-Limburgse bouwwijze met zijn speklagen. De gelede toren met zijn ranke acht zijdige- spits was terug te voeren op de toren van de neogotische kerk. De kerktoren is 79,8 meter hoog en behoort hiermee tot de hogere kerken van Nederland.Zeer opvallend is de mooie belijning  ( speklagen ) die de architectuur tot ’n bijzonder Rijksmonument  (1968 )gemaakt hebben. Met name de terug liggende delen in de toren. De lagen baksteen en mergel zijn aan de dagkant zichtbaar. Per geleding is dit ook steeds dieper. Tot het bovenste deel wat open is.  ‘n Prachtige perspectief in de lijnvoering.

  Het verlichtingsplan voor de Nicolaas kerk verstekt  deze architectuur .  In het plan is opgenomen de verlichting  van de terug liggende delen . In de avonduren zullen de speklagen zeer mooi tot hun recht komen. De rode baksteen en de lichtgele mergel geven in kleur  ‘n goed contrast. In het bovenste open deel wordt ’n verlichting voorgesteld die van lichtkleur en intensiteit kan veranderen. Zo is het mogelijk om bij ’n geboorte of ’n sterfgeval in de Gemeente Meijel via de verlichting dit kenbaar te maken. Ook tot de mogelijkheid behoren de kerkelijke en nationale feestdagen die in ’n bepaalde lichtkleur kunnen worden aangegeven.Met de aanlichting van de acht-zijdige torenspits is deze tot in de wijde omgeving als Landmark te zien in de avonduren.

   In samenwerking met Rots Maatwerk   

   

    

 • Verlichtingsplan woonhuis Woonhuis Brede Haven 's-Hertogenbosch 2015  

   

   

    

 • Illuminatie Veemgebouw Vershal 2015  

   

   

  Het Veemgebouw Strijp-S, na herontwikkeling zal het Veemgebouw als parkeergarage fungeren. Aan de noordzijde zijn kantoorruimten en een restaurant gepland. In deze plint zijn commerciële functies voorzien, waaronder de zogeheten food court. De glazen pui die voor de plint komt te staan, telt drie ingangen. Uplighters zetten de façade in het licht, downlighters markeren de ingangen. De parkeergarage is bestemd voor de bewoners en gebruikers van het Veemgebouw en gebouw Anton en Gerard. Elke verdieping wordt uitgerust met vier bewegingsmelders: eentje voor elk kwadrant. Zo is de parkeerder verzekerd van voldoende licht. Tegelijkertijd wordt verkwisting van energie voorkomen. Toch oogt de parkeergarage – van buitenaf gezien – volledig verlicht.Om deze ‘schijn’ van verlichting te creëren, is gebruikgemaakt van de inpandige kolommen. Aan de buitenzijde van deze kolommen worden tl’s aangebracht. Zo lijkt de parkeergarage in het licht te zwemmen. Elke verdieping krijgt een grijze tint, die letterlijk oploopt van licht naar donker. De appartementen, omkransen de grote daktuin. Louter de gevels van de onderste laag worden aangelicht door armaturen tussen de voordeuren. En de bomen die van onderen met spotlights worden aangelicht. De laad- en losdeuren op elke verdieping aan de noordkant zij worden met blauw licht aangestraald.Een open constructie op het dak, die wil herinneren aan de verdwenen zendmast, zal als landmark fungeren. Het streven is om in deze kunstzinnige constructie RGB-led-verlichting te verwerken, die – met een knipoog naar het spel Tetris – bewegende geometrische figuren tot stand brengt.

 • Ontwerp en realisatie verlichtingsplan Woonhuis Hintham 2015
 • illuminatie studie Verlichtingsplan binnenstad Hengelo 2015
 • Illuminatie studie Verlichtingsplan Alumiumfabriek Slowakije 2015
 • Ontwerp en realisatie verlichtingsplan de Zandkamer 2015
 • Illuminatie Natlab 2014  

  Het voormalig natuurkundig laboratorium van Philips op Strijp-S herbergt een schat aan historische prestaties. In dit markante gebouw werd het fundament gelegd onder uitvindingen die de wereld veranderden. Toen vormde NatLab het hart van Philips. Nu wordt NatLab het hart van Strijp-S.

  Verleden, heden en toekomst komen samen in NatLab. Toonaangevende bedrijven en instellingen op het gebied van multimedia, cultuur, technologie en design vinden elkaar op deze plek. Samen maken zij NatLab tot een uniek cultuur verzamelgebouw. Een bijzonder en inspirerend samenspel.

 • Illuminatie studie Dienstgebouw 2014
 • Illuminatie Toonzaal 2013  

  Muziekcentrum De Toonzaal is een kleine, sfeervolle concertzaal die gehuisvest is in een oude Bossche synagoge. Sinds 2005 wordt onder de naam Muziekcentrum De Toonzaal klassieke en actuele muziek, jazz en wereldmuziek uitgevoerd. Door de nieuwebouw van het Stedelijk Museum is de Toonzaal nu ook beter zichtbaar geworden vanuit De Mortel straat. Met de studie van het nieuwe verlichtingsplan is het avondbeeld van de Toonzaal met zijn diverse functies visueel verbeterd.

 • Illuminatie My-Sun 2014
 • Illuminatie Barak 1B Kamp Vught 2013  

  Barak 1B is de laatst overgebleven barak van het voormalige Konzentrationslager Herzogenbusch: een uniek oorlogserfgoed en plaats van herinnering. Dit is de plek bij uitstek, waar Nationaal Monument Kamp Vught de gelaagde geschiedenis van deze historisch zo beladen plaats kan tonen.De houten dakconstructie is gerestaureerd en de nieuwe delen zijn in de kleur duidelijk herkenbaar. Doormiddel van indirect ( TL ) licht  wordt de kap aangestraald. En in het geheel vernieuwde tweede deel van het complex is gekozen voor LED peertjes op verschillende hoogten gemonteerd. Dit geeft ’n mooie diepte werking d.m.v. de refelctie in het glazen plafond.   

 • Illuminatie Hefbrug Waddinxveen 2013
 • Illuminatie Prijsvraag Lausward 2012  

   

  De beide zijgevels van het complex worden met  LED-RGB aangestraald; LED-armaturen, die  in 256 kleuren en in verschillende lichtsterkte geprogrammeerd kunnen worden. Per lamel worden 4 LED-spots gemonteerd tussen de verticale dragers. De Led verlichting is voorzien van objectieven die het licht gelijkmatig aanstalen over het gehele oppervlak van de lamel. Het avondbeeld van de energiecentrale kan zo in kleur en lichtsterkte geprogrammeerd worden dat dit in een tijdsbestek van 1 minuut tot een etmaal veranderd. Alle 156 armaturen worden aangestuurd door 1 computer- programma zodat de eenheid van het nachtbeeld controleerbaar is. De dakconstructie wordt van binnen uit aangestraald met (HIT) armaturen. Het strekmetaal en de statische structurele profielen worden aangestraald waardoor het complex in een blauw zacht licht te zien zal zijn. De verticale kolommen worden eveneens door dit vaste blauwe licht aangestraald. Hierdoor ontstaat een eenheid van deze structuur van het gebouw. De schoorsteen van het bestaande gebouw wordt met ringen LED verlichting aangestraald. Hierdoor is het mogelijk een licht animatie te programmeren. De combinatie van de verschillende lichtanimaties op de lamellen, de schoorsteen en de zijgevels maken het nieuwe complex tot een bijzonder beeld van de skyline Düsseldorf. 

 • Illuminatie Hervormde Kerk 2012
 • Illuminatie New Amsterdam 2008  

   

  De woontoren is een ontwerp van de Architekten Cie uit Amsterdam. Het bijzondere ontwerp van het gebouw kenmerkt zich door de gevelmaterialen als aluminium, natuursteen en transparante groene, blauwe en bruine glaspanelen en past het gebouw goed bij de architectuur van het nabijgelegen en veelgeprezen Amsterdam Zuid en de Zuidas. Tegelijkertijd heeft het gebouw de uitstraling van een hoogstedelijk en dynamisch woonmilieu op niveau. De tijdelijke verlichting laat de bouwvolumen in kleur in de avonduren goed tot zijn rechtkomen. De balkons zijn van binnen uit in diverse kleuren aan gelicht.  

 • Illuminatie Dorpstraat Bleiwijk 2012  

  HerinrichtingHerinrichting Dorpsstraat Gemeente Bleiswijk. Belangrijke uitgangspunten / peilers inzake het ontwerp voor de herinrichting van de Dorpsstraat zijn: veiligheid, een goed verblijfsklimaat, authenticiteit, economische impuls en goede ontsluiting.In het programma is het verlichtingsplan een onderdeel om deze uitgangspunten / peilers in de avonduren te ondersteunen. Met als thema: Bleiswijk lichtroute, een wandeling in de avond.

 • illuminatie Pompen & Verlouw 2011  

  Verlichtingsplan renovatie garagecomplex  Pompen & Verlouw  te ’s-HertogenboschDe locatie bevat een monumentale hal met stalen spanten en een glazen kap welke wordt  begrensd aan de zijde van de Vughterstraat door een kantoorruimte met bovenwoningen en aan de kant van de Parklaan door de voormalige directiewoningen. Al deze onderdelen zijn in de jaren dertig gebouwd naar een ontwerp van architect J. van Kaathoven en gewaardeerd als rijksmonument.Met het oog op mogelijk ander toekomstig gebruik is het lichtplan in drie fasen te realiseren. Centraal staat de verlichting van de hal vanuit het hoogste punt dak.  In fase 2 is aangegeven de verlichting  van de plafond delen links en rechts van de daglicht straat. Afhankelijk van de nieuwe functie van het gebouw is er in fase 3 de mogelijkheid op de stalen spanten lichtbronnen te monteren die het juiste lichtniveau kunnen realiseren.

 • illuminatie 11 13 Pastoor van Arskerk 2012  

  Pastoor van Arskerk EindhovenDe Pastoor van Arskerk in Woensel [Eindhoven] is een gemeentelijk monument uit 1929. Het pand is in 2005 aangekocht, opdat het na herbestemming onderdak kan bieden aan maatschappelijke organisaties. Oogmerk: de wijk versterken. In het ‘schip’ van de kerk zullen in een apart, meerlagig object – de ‘Spie’ – zo’n 50 flexplekken voor een jeugdzorginstelling worden gecreëerd. Letterlijk een ankerpunt in het lichtontwerp van Peter van Kempen zijn de zogeheten baffels. Achter deze geluidsabsorberende buffers in de ronde gewelven komt led-verlichting. Aan de bovenkant van de baffels gaat het om 2 x 1 meter gecentreerde leds. Aan de onderkant komt één meter verlichting, die de punten aanstraalt. Links en rechts van de ribben zijn kantoren achter glazen puien gesitueerd. Zogenoemde ‘downlights’, die voor indirect licht zorgen, benadrukken de zichtlijnen en doorkijk. Led-verlichting verschaft het altaar en de ingang extra diepte.

   

 • illuminate New Orleans Rotterdam 2010  

  Woontoren New Orleans te Rotterdam bereikt top: 45 verdiepingen en ruim 158 meter hoog.Vanaf 26 mei wordt de woontoren New Orleans verlicht. Peter van Kempen heeft een speciaal uitlichtingsproject ontworpen: 'Op de loggia's komen tl-armaturen, aangestuurd door een aggregaat. Voorzien van een aparte tijdelijke bekabeling en digitale tijdklokken. Met wit en gekleurd licht lijkt het zo of de woontoren al bewoond is. Het uitlichtingsproject verandert ieder kwartier en zal tot september aanstaande te zien zijn vanuit Rotterdam en omstreken.'

 • Illuminatie WML Vesteda Maastricht 2008  

  In 2008 zijn in het voormalige kantoorgebouw van Waterleidingmaatschappij Limburg 21 huurappartementen gerealiseerd. Kenmerk van Poort Waerachtig is de mix van eigentijdsheid en respect voor het verleden. Blikvanger is het monumentale torentje, dat is geïnspireerd op het raadhuis van Stockholm.Peter van Kempen liet de twaalf verticale stroken van deze toren – elk vier meter lang – van leds voorzien. Ook ontwikkelde hij 27 computerprogramma's. Zo toont de toren elke twee weken een ander lichtpatroon.

 • Illuminatie OBA 2007  

  Op steenworpafstand van Centraal Station Amsterdam ligt de nieuwe openbare bibliotheek, inclusief theater, restaurant, leescafé, het Reve Museum en een ondergrondse parkeergarage voor 1.540 auto's en 2.500 fietsen. Totale oppervlakte: 29.000 m2. Peter van Kempen ontwierp het plan voor de illuminatie van het exterieur. Leidend zijn de beukenhouten frames met ramen, die tezamen 250 'blokken' – de Zeppelin – vormen. Op elk kruispunt van deze houten frames zijn vier LED-lampjes met warm, wit geplaatst. Zo versterkt het strijklicht de structuur van de gevel. Daarnaast worden de 40 meter hoge kolommen – het gebouw telt tien verdiepingen – en de luifel met schijnwerpers vanaf de grond aangelicht. Zo vormt de vijf verdiepingen tellende bibliotheek, die tot 's avonds tien uur open is, een baken op het Oosterdokseiland.

 • Illuminatie ODE Amsterdam 2006  

  Op het Oosterdokseiland bij Centraal Station vormen het nieuwe kantorencomplex Hollandia [10.000 m2] en de Openbare Bibliotheek Amsterdam een 'tweelinggebouw'. Hollandia aan de kant van het spoor en het IJ; de bibliotheek aan de zijde van de binnenstad. Voor zijn lichtplan liet Van Kempen zich leiden door de in het oog springende gevel van Hollandia. In deze wand zijn tientallen ramen c.q. erkers als 'uitspringende' elementen geplaatst. Deze ogen als kolossale bakstenen die in de wand gemetseld zijn. In de vensterbank van elke erker komen drie LED-jes die warm, wit licht geven, opdat de voorbijganger de witgestucte zij- c.q. dagkanten kan zien.

 • Illuminatie Poldertoren 2008  

  Visie en lichtplan Emmeloord.Het woord 'poldertoren' laat zich als een contradictie lezen. Het begrip verenigt immers vlakte (horizontaal) en hoog bouwwerk (verticaal). In die tegenstelling ligt een grote kracht besloten. De poldertoren van Emmeloord fungeert dan ook als opvallend baken voor zowel bewoners als reizigers in de verre omtrek. Een sober maar krachtig lichtplan kan het 'magnetisme' van de Emmeloordse toren versterkenHet lichtplan stoelt op twee pijlers:1. Respect voor de architectuur 2. Uitlichting van specifieke elementen.De onderling samenhangende bestanddelen van het lichtplan zijn:1. Aanlichting van het carillon en het met groen koper beplate dak. 2. Aanlichting van vier van de acht verticale zijden van de toren – 'om en om'; 3. Aanlichting van de binnenkant van de toren.Ad 1: Met de aanlichting van zowel het klokkenspel als het dak wordt de bakenfunctie van de toren versterkt.Ad 2: Met de aanlichting van vier van de acht verticale zijden van de toren wordt de ruimtelijkheid van zijn vorm versterkt. De aanlichting vindt 'om en om' plaats, waardoor een ritme c.q. cadans van tegenstellingen ontstaat. Kortom: vier aangelichte zijden worden afgewisseld met vier zijden die louter een accent door strijklicht krijgen.

 • Ontwerp / iluminatie Voetgangersviaduct Raayland College 2000  

  Een nieuw voetgangersviaduct over de ringweg van Venray moet schoolgebouw, sportaccommodatie en parkeergelegenheid van het Raayland College met elkaar verbinden. Elk lesuur zullen zo'n 300 leerlingen gebruik maken van deze oversteekvoorziening. Buiten schooltijd moet het viaduct afsluitbaar zijn. Extra eisen: sociale veiligheid en een zodanig ontwerp dat vanaf het viaduct geen voorwerpen naar beneden kunnen worden gegooid. Kern van het ontwerp is een pergola-achtige draagconstructie waaraan het loopvlak is opgehangen. Het loopvlak is om de twee meter met trekstangen aan het bovenvlak bevestigd. Op die manier ontstaat een heldere en zo dun mogelijke constructie. Met behulp van Sambesi is de brug op de kopse zijden buiten schooltijd af te sluiten. Het loopvlak kent 's avonds een aanstraling van beneden; de pergola van boven – met TL-verlichting. Twee schijnwerpers stralen de kopse zijden aan.

 • Illuminatie Amsterdam CS 2003  

  Begin deze eeuw zijn de openbare verlichting van het Stationseiland en de illuminatie van gevel, hal en voetgangerstunnels van Amsterdam-Centraal Station aanzienlijk verbeterd. Ook het voornemen om de illuminatie van de perrons en stoomkappen te herzien, past 'in het licht' van de veranderingen in het gebied tussen binnenstad en IJ. Enerzijds gaat het gebied op de schop voor aanleg van de Noord/Zuidlijn, anderzijds beleeft Oosterdokseiland [ODE] een forse herontwikkeling.Binnen die context ontwierp Peter van Kempen een lichtplan voor de perrons, stoomkappen en middenkap. Dit plan kent twee uitgangspunten: coherentie in de illuminatie van station en ODE en versterking van de oost-west-as. Zo doet het ontwerp recht aan de gemeentelijke wens om de strategische ligging van het CS-gebied te benadrukken. CS, dat vanaf 2011 aansluit op Noord/Zuidlijn, is immers dagelijks voor 250.000 reizigers de 'poort' tot het Amsterdamse centrum.Het lichtplan bevordert dat het gebied één 'marker' is die de reiziger/bezoeker vanaf de binnenstad zowel naar CS [trein, metro en bus] als naar ODE en het Muziekhuis aan het IJ gidst. Bovendien verbetert het lichtplan de sociale veiligheid. Aanlichting van de perrons, de twee stoomkappen en de middenkap onderstreept ook hun cultuurhistorische betekenis en benadrukt de 600 meter lange oost-west-as van de vijftien sporen en perrons.

 • Illuminatie Vesteda Toren 2006  

  De Vesteda Toren in Eindhoven maakt deel uit van het binnenstedelijke masterplan Smalle Haven dat Jo Coenen ontwikkelde. Deze toren is een icoon voor de 'Lichtstad' dankzij zijn hoogte [90 m] en zijn opmerkelijk smalte [14 m] in de vorm van een afgeplatte ruit. Het complex telt vier kantoorlagen in de plint en 24 woonverdiepingen. Overvloedig gebruik van glas en natuursteen zetten de toon in de materiaalkeuze. Op 6 september 2006 werd het bereiken van het hoogste punt benadrukt met een illuminatieplan van Peter van Kempen.Van Kempen legde op alle woonverdiepingen balken met TL-buizen in verschillende kleuren – van geel en groen tot rood en blauw – én verschillende lichttemperaturen. Zo ontstond in de avonduren de illusie dat de Vesteda Toren al bewoond was. Deze suggestie werd versterkt door gebruik te maken van tijdschakelaars. De 'lichtperformance' is van september 2005 tot en met mei 2006 te zien geweest.

 • Illuminatie Bastionder 2006  

  Het Bastionder wordt een driehoeking gebouw voor cultuureducatie. Het ligt drie meter onder het maaiveld, maar lijkt uit de grond te rijzen. De hamvraag luidde: hoe kan het bezoekerscentrum ook 's avonds attractief zijn? Een lichtplan biedt uitkomst.Het dak wordt van onderen aangelicht, wat de suggestie versterkt dat het gebouw zich omhoog 'woelt'. In de rand van het maaiveld komt eveneens verlichting. Tot slot worden onder het maaiveld delen van de oude stadsmuur en een historisch kanon aangelicht.

 • Illuminatie DOCK 2003  

  Het Finanz Dock is een 63 meter hoge kantoortoren in het voormalige Rijnhavengebied van Düsseldorf, dat is herontwikkeld tot veelzijdig bedrijven- en uitgaanscentrum. Enerzijds vormt het Finanz Dock het slotakkoord van een reeks hoge gebouwen. Anderzijds markeert het de overgang naar de stad. De monolitische toren verenigt ruige natuursteen met fijnzinnig gedetailleerde glasgevels. Ter gelegenheid van de voltooiing van de ruwbouw in 2003 ontwikkelde Peter van Kempen op uitnodiging van Coenen een lichtperformance.Op elk van de dertien verdiepingen plaatste hij op strategische punten clusters van vier TL-balken – elk anderhalve meter lang – die warm, wit licht verspreidden. Voor deze lichtcompositie speelde hij onder meer met reflecties. Zo fungeerde het Finanz Dock tijdelijk als baken in de nacht.

 • 1e Prijs / Prijsvraag Kokerei Hansa 2000  

  Kokerei Hansa is een karakteristiek industrieel complex in Dortmund [Ruhrgebied]. De cokesoven, die uit 1930 dateert, is in 1985 stilgelegd. Nog altijd fungeert het complex als landmark langs de A42 tusen Kamp-Lindfort en Dortmund. Samen met Astoc Architects & Planners uit Keulen en Juurlink en Geluk uit Rotterdam vormde Peter van Kempen een team dat deelnam aan een prijsvraag voor de Kokerei. De opdracht: ontwerp een lichtplan dat recht doet aan de cultuurgeschiedenis van dit complex.Het team legde een denkbeeldig raster over het gebied heen, waarbij op regelmatige afstand van elkaar langgerekte LED-verlichtingen worden aangebracht. Deze lijnen, die dwars op de lengterichting van het terrein staan, 'doorsnijden' zowel de panden als de natuur. Als deze lichtlijnen opeenvolgend kort branden, ontstaat de suggestie dat een onzichtbare entiteit het gebied voortdurend scant. Met dit ontwerp won het team, één van de vijf, de prijsvraag.

 • Illuminatie TBV Wonen 2001  

  Aan de Spoorlaan in Tilburg heeft woningbouwvereniging TBV-wonen een nieuw kantoorpand gerealiseerd. Opvallend is dat het vijf meter terugwijkt ten op zichte van de aangrenzende monumentale panden. Een lichtplan zou het kantoor 's avonds extra cachet moeten geven. Het schetsontwerp - op uitnodiging van FAXX te Tilburg - bestaat uit lijnen van blauw neonlicht die in het trappenhuis achter de vliesgevels zijn geplaatst. Het rode-witte vlak is een lichtdoorlatende wand die in een ritme van vier minuten wordt aangestraald.

 • Ontwerp / Illuminatie Lichtobject Heerenbrug 1995  

  Met het oog op beroeps- en pleziervaart is de vaste Heerenbrug in het kanaal Beukers-Steenwijk vervangen door een beweegbare brug. In dat kader kreeg ik de opdracht om zowel de vormgeving van deze brug mede te bepalen als een lichtobject te ontwerpen. Het parallelvormige brugdek is zo doorsneden dat er twee trapeziumvormige valdelen zijn ontstaan die tegenover elkaar liggen. In het voorontwerp zijn de massieve pijlers vervangen door driehoekige elementen - met een knipoog naar de driehoekige vorm van de zogeheten 'val' in geopende toestand.Voor het lichtkunstontwerp is gekozen voor driehoekige vormen die 's avonds vanuit het basement van de pijlers worden verlicht. Boven het wegdek beklemtonen ze de doorgangsfunctie van de brug. Tevens benadrukken ze de 'poort' tot het landschap. De reling van het voetpad is aan beide zijden van de brug voorzien van een taps toelopend raster, dat met licht wordt geaccentueerd. Zo ontstaat bij het openen van de brug een opvallend bewegingsspel van open en dichte vormen.

 • Illuminatie Lichtobject Kruisstraat 1988  

  De ronde vorm van het bastion leidde tot het plaatsen van grote, halfronde schijven op het dak.Door de schijven in hoogte te laten verlopen ontstaat een beeld dat vanuit elke hoek anders uitziet. Vanvoren gezien zijn het slechts vijf ijle lijnen die recht uit het gebouw op lijken te rijzen. Wanneer men zich verplaatst uit de as van het bastion, krijgt het beeld steeds meer volume en wordt tot een bolvorm, waarbij de schijven duidelijk zichtbaar blijven door de lichtgrijze kopse kanten. Door de schijven van onder uit aan te lichten ontstaat een felverlichte bol die als het ware oprijst uit het bastion.

 • Illuminatie Glaspaleis verlicht 2002  

  Het Glaspaleis [1933-1935] in Heerlen is één van de dertien Nederlandse objecten die op de wereldlijst van duizend belangrijkste 20ste-eeuwse architectuurmonumenten staan. In 2003 opende dit voormalige warenhuis zijn deuren als cultureel centrum, na een renovatie onder leiding van Jo Coenen en Wiel Arets. Op uitnodiging van de gemeente ontwierp ik een lichtarchitectuur / verlichtingsplan dat recht doet aan de essentie van het gebouw: de kolommenstructuur. Derden hebben dit ontwerp als vertrekpunt voor de uiteindelijke uitvoering gebruikt.

 • Illuminatie Munthuisje 1990  

  Elke avond is er op het Amsterdamse Muntplein een geheime bijeenkomst.Hoog boven de Doelensluis zweeft een kleine verlichte kamer; rode en gele jaloezieen bieden bescherming tegen de blikken van nieuwsgierige passanten.Met verlichting van binnenuit vestigt Peter van Kempen de aandacht op de fraaie buitenkant, fragiel en transparant onder zijn zwaar ogende houten kap.

 • Verlichting Woonhuis Amsterdam-Noord 1994  

  Lichtobject binnen-buiten woonhuis Peters Amsterdam-NoordRenovatie woonhuis in een voormalig pakhuis Amsterdam –Noord. Trapgat die de toegang vormde tot het dakterras vervangen door een hardglas element. Vanuit de nieuwe slaapkamer op het dak treedt men via dit element op het dakterras. In de woonkamer met keuken komt het daglicht binnen en ‘s avonds wordt het element rondom aangelicht. Het is dan niet het gebruikelijke “zwarte” gat.