Veemgebouw
Strijp-S

Trudo 2015

Het Veemgebouw Strijp-S, na herontwikkeling zal het Veemgebouw als parkeergarage fungeren. Aan de noordzijde zijn kantoorruimten en een restaurant gepland. In deze plint zijn commerciële functies voorzien, waaronder de zogeheten food court. De glazen pui die voor de plint komt te staan, telt drie ingangen. Uplighters zetten de façade in het licht, downlighters markeren de ingangen. De parkeergarage is bestemd voor de bewoners en gebruikers van het Veemgebouw en gebouw Anton en Gerard. Elke verdieping wordt uitgerust met vier bewegingsmelders: eentje voor elk kwadrant. Zo is de parkeerder verzekerd van voldoende licht. Tegelijkertijd wordt verkwisting van energie voorkomen. Toch oogt de parkeergarage – van buitenaf gezien – volledig verlicht.Om deze ‘schijn’ van verlichting te creëren, is gebruikgemaakt van de inpandige kolommen. Aan de buitenzijde van deze kolommen worden tl’s aangebracht. Zo lijkt de parkeergarage in het licht te zwemmen. Elke verdieping krijgt een grijze tint, die letterlijk oploopt van licht naar donker. De appartementen, omkransen de grote daktuin. Louter de gevels van de onderste laag worden aangelicht door armaturen tussen de voordeuren. En de bomen die van onderen met spotlights worden aangelicht. De laad- en losdeuren op elke verdieping aan de noordkant zij worden met blauw licht aangestraald.Een open constructie op het dak, die wil herinneren aan de verdwenen zendmast, zal als landmark fungeren. Het streven is om in deze kunstzinnige constructie RGB-led-verlichting te verwerken, die – met een knipoog naar het spel Tetris – bewegende geometrische figuren tot stand brengt.

Sluit project